XOXXIAL (QUÈ VA PASSAR AMB L'EVA?) [MOSTRA 1er CAP.]




[1/10]

El Marc acabava d’iniciar la baralla habitual amb la planxa, tot intentant de deixar una camisa de viscosa en condicions, quan va sonar el timbre de l’intèrfon de la casa amb un to que li va semblar fins agradable.

-Com n’és d’horrorós això de planxar! És una de les pitjors feines de casa, juntament amb passar l’escombreta pel wàter i treure els pèls de la banyera...  Qui és?
-Papa, sóc l’Eva!

El posat del Marc va canviar de seguit. S’estimava molt la seva filla. Lamentablement, arrel del seu amistós divorci de la Jordina, la veia molt poc. La va rebre amb una gran abraçada emocionada i un petó sense fi.

-Para para, papa, que m’ofegues!
-És que t’estimo molt, filla meva. Et veig tan poc que vull aprofitar al màxim les estones que estem junts. Per què no et quedes a dinar?
-Què em faràs?
-Et prepararé una d’aquelles extraordinàries pizzes de xocolata i alvocat que et feia quan vivíem junts! A que ja t’has decidit?
-Sí, i tant que m’he decidit! M’he decidit a marxar corrents! Ha ha ha!
-Ha ha ha! Que graciosa que ets, Eva. No hi ha cap dubte que has sortit al teu pare! 
-Així tu no ets el meu pare? Me l’has de presentar! Ha ha ha!

El Marc va riure grassament davant dels acudits de la seva filla. Se la veia feliç i això per a ell era el més important. Van dinar pizza, sí, però la margarida de tota la vida amb molta mozzarella. Entre mossegada i mossegada van xerrar alegrement i distesa. Sempre havien connectat d’una forma especial pare i filla. Rarament se’ls veia discutir i, generalment, l’Eva acostumava a compartir els seus pensaments i sentiments amb ell. En aquesta ocasió no va ser una excepció.

-I el tema amorós com el portem, filla meva? Ja sé que només tens setze anys...
-Com que només! La majoria de les meves amigues ja tenen xicot. I jo et puc explicar alguna coseta molt interessant al respecte...
-Conta conta, filla!
-Doncs res, que he conegut un noi que és un solet, a traves de la xarxa...
-Quina xarxa, la metropolitana?
-Ha ha ha! Que graciós! Potser sí que ets el meu pare! Parlo de la xarxa d’Internet i, més concretament, de la  xarxa social XOXXIAL, que és un lloc on la gent es coneix, parla, comparteix música, fotos familiars o no... És fantàstic per fer bons amics, papa, tot i que hi ha algun personatge de frenopàtic, també s’ha de reconèixer...
-No havia sentit parlar mai de, com ho has dit això? “social”?
-No! Es diu XOXXIAL! Si vols t’obro un compte i pots fer amics... Ets una mica massa solitari...
-Deixa, deixa... ja me’ls faré en viu i en directe... I ja l’has vist aquest noi tan fantàstic?
-No! Però no tardaré a fer-ho perquè hem quedat per trobar-nos en persona ben aviat. Ja t’ho explicaré! De moment només et diré que es diu XS...
-XS? Quin nom més estrany... Ha ha ha!
-Són les seves inicials... Li dic així en el xat.
-Caram, quina intriga! A veure si un dia em dius el nom sencer.
-Tot arribarà, ha ha ha!

El dinar i la sobretaula va continuar per aquest camí tan plaent per al dos. Per al Marc era tot un esdeveniment rebre la seva filla i l’emoció no el va abandonar en tota la resta del dia, fins i tot quan l’Eva se’n va tornar a la que era ara la seva casa, al costat de la seva mare, el padrastre i un germanastre. La roba va quedar per planxar, com gairebé sempre, i la resta de la tarda la va dedicar a llegir novel·la negra, las seva passió literària, i a recordar i rememorar els bons moments viscuts al costat de la seva filla. Sovint s’hi refugiava per oblidar èpoques negres posteriors relacionades amb l’abús de l’alcohol, l’autèntic detonant de totes les seves desgràcies. Entre elles, de bon segur, el seu divorci de la Jordina, la mare de l’Eva. Feia poc més d’un any que havien trencat peres, però encara no s’havia tret la seva exesposa del cap. L’estimava profundament. Era conscient que difícilment mai la recuperaria, i més pensant que la dona havia fet un gran casament amb un reconegut psiquiatre, deu anys més gran que ella.

-I com et van les coses per cal Arnau, filla meva?

Sempre que el Marc realitzava aquesta pregunta, la resposta tardava en arribar i era invariablement la mateixa.

-Va bé papa!

El seu pare no insistia perquè tenia molt clar que d’aquí no la trauria de cap de les maneres. Mai no explicava res a propòsit de la seva vida en aquella família formada pel seu padrastre, l’Adrià i el seu germanastre, el Nil, a part de la Jordina, la mare, és clar. El Marc atribuïa aquest silenci al disgust propi de qui ha estat arrancat de la seva família natural i empeltat en una d’estranya. Alguns cops els empelts no funcionen. La impressió del Marc en el cas de la seva filla era aquest. L’home comprenia clarament que ella hagués volgut que la família, la seva família de veritat, hagués continuat junta, però això era inviable i també ell, com la seva filla, n’havia de plorar les tristes conseqüències.
     En arribar a casa, l’Eva es va dirigir directament a la seva habitació sense preocupar-se de si hi havia algú més a la torre dels Arnau. La Jordina, que estava parlant a la cuina amb la criada xilena, la Zulema, de seguit es va adonar de l’arribada de la noia i se’n va anar amb pas accelerat al seu encontre. Sabia molt bé que quan l’Eva es tancava a pany i forrellat dins l’habitació s’hi podia passar hores i hores sense cap contacte amb la resta d’habitants de la casa. Hi va arribar a temps, abans que girés la clau. Va entrar dins la cambra disposada a parlar seriosament amb la jove.

-Estimada Eva, sóc conscient que estàs passant una etapa difícil de la teva vida. També sé que el meu divorci del teu pare t’ha afectat de forma clara, però hi ha coses que crec que hauries d’intentar de millorar...
-Sí, mama!
-No comencis amb el “sí mama” habitual perquè després quan giro cua es converteix en l’acostumat “digues el que vulguis que jo faré el que em roti”
-Sí, mama!
-Ja hi som de nou!
-Sí, mama!
-Penses dir alguna cosa més, o és que t’has convertit en un lloro?
-Sí, mama... vull dir alguna cosa més: Deixa’m en pau! Deixeu-me en pau tots, començant per l’imbècil amb què et vas casar, seguint per l’idiota pervertit del seu fill i acabant per tu!
-Són part de la teva família ara!
-Doncs abans preferiria ser parenta de l’Annibal Leckter que d’aquest parell!
-El teu comportament és totalment intolerable filla! Jo m’he desviscut per donar-te el millor. L’Adrià t’ha acollit com una filla i el Nil es desviu per tu. En aquesta casa no et falta de res...
-No em facis riure! Ha ha ha! Diu que no em falta de res! On és la família en què vaig néixer i vaig passar els anys més feliços de la meva vida? Per què vas abandonar el papa quan més ens necessitava. L’alcoholisme és una malaltia i aquests malalts necessiten molta ajuda. L’últim que els convé és que els éssers estimats els girin l’esquena. Amb una enorme força de voluntat s’està recuperant. Simplement necessitava una oportunitat i tu no l’hi vas voler donar.
-Filla meva, ets molt injusta amb mi. Li’n vaig donar moltes. Jo no podia suportar durant més temps la seva agressivitat i la seva falta de respecte cap a mi. La vida al costat del teu pare es va convertir en un infern. L’ampolla i les seves conseqüències presidien contínuament el nostre matrimoni. No vaig tenir altra opció.
-No vas aguantar tant com dius. I amb la teva jugada mestra amb el teu doctor et vas treure el problema de sobre i vas fer el negoci del segle... I em temo que ja feia anys que jugaves a metges i infermeres a la seva consulta entre pacient i pacient de debò... Quan el papa va perdre el control amb l’alcohol vas veure l’ocasió que esperaves per guillar de casa i no t’ho vas pensar dos cops.

La Jordina, una dona altament impetuosa, no podia tolerar les paraules de la seva filla i va reaccionar violentament deixant anar un mastegot directe a la galta de la jove. Aquesta va rebre indignada l’agressió inesperada de la seva mare i entre aparatosos plors de ràbia li va demanar que marxés. La Jordina va fer el que li va demanar la seva filla i poc després un cop violent de la porta va precedir al soroll inequívoc d’un pany que es va tancar de forma contundent. Poc després, la Jordina va abandonar la casa i amb ella ningú més que l’Eva va restar-hi donat que la criada també va deixar-la un cop finalitzat el seu horari de feina.  

     Al restaurant, amb la seva amiga més coral, la Jordina celebrava l’habitual sopar mensual. Aquella nit va estar més callada del que era habitual. L’Angelina ho va notar de seguit i no va tardar a preguntar l’origen d’aquella preocupació que se li veia als ulls.

-No és res, Angelina. Simplement la feina de mare que moltes vegades em ve una mica gran. La meva filla està passant una època molt difícil amb tot això del divorci dels seus pares i no acaba d’encaixar a la nova família. També té una edat que de per si ja és complicada i conflictiva. Estic desesperada. No sé què fer!
-Deixa-la respirar. No la pressionis o serà pitjor. Que ella sola vagi construint el seu espai en la nova família. I si no s’entén massa amb el teu marit i el seu germanastre és qüestió de temps. Si ells la tracten amb respecte tot anirà encarrilant-se. És absolutament normal que li costi aquest enorme canvi.
-Sí, la paraula clau deu ser “respecte”, segurament. El que no sé és fins a quin punt se la respecta en aquella casa. Hi ha algunes actituds del seu germanastre que no m’acaben de convèncer. Jo sé que a ella això la fa patir. Hauré de parlar amb el seu pare. Amb el noi encara no tinc prou confiança...

Sense temps per acabar la frase, el so conegut del seu mòbil avisant-la de l’arribada d’un nou missatge va fer que el prengués entre les seves mans i quedés absolutament aterrida davant de la lectura del seu contingut. Amb gran esforç ho va ensenyar a l’Angelina. Aquesta quan ho va veure va llançar un crit d’autèntic terror que va espantar la gent que tranquil·lament sopaven en el local, alhora que urgia la Jordina a prendre el camí de la casa per si eren a temps d’aturar la tragèdia que estava a punt d’atrapar aquella mare absolutament derrotada que tenia al davant. El missatge era tan curt com contundent. Un simple i alhora terrible “Mama he decidit treure’m la vida. No ho puc suportar més!” que la va deixar sense paraules i amb un tremolor que no li permetia ni pensar amb coherència.
     Traient forces de flaquesa van enfilar camí de la casa on estava a punt, si no s’havia ja produït, d’ocórrer una autèntica catàstrofe familiar. L’Angelina va prendre el volant del cotxe. Mentrestant, al seu costat, la Jordina, de forma malaltissa, no parava de trucar la seva filla al mòbil. Per resposta només rebia la veu enllaunada del contestador automàtic de la noia. No es treia del cap que en aquell precís moment la seva filla podia ser ja morta. El sentiment d’impotència era absolutament devastador. Els plors l’encegaven, la desesperació la mortificava.
     Arribaren a la casa dels Arnau en pocs minuts. La porta de l’habitació era oberta i de seguit van descobrir la ja inevitable desgràcia. L’Eva restava estirada immòbil al seu llit. Un bassal de sang inundava el terra del costat del llit provinent del seu braç inert que queia pel lateral. Un tall a les venes d’aquesta extremitat, provocat presumptament per un cúter que tenia disposat a l’altre mà, venia a explicar com s’havia produït la mort de la malaguanyada noia. La Jordina, com a infermera que era, sabia molt bé que la dramàtica situació de la seva filla ja no tenia remei però, malgrat tot, va llançar-se sobre el cos de la noia per si hi havia encara alguna esperança de salvar-la. El seu cor ja no bategava. La va abraçar amb totes les seves forces. Ella que l’havia portat al món, ara la veia marxar i la desesperació que sentia era incomparable a cap sentiment que hagués tingut mai abans. La forta impressió li va passar ràpida factura i va caure desmaiada a terra. Angelina, companya de treball a l’hospital, va reaccionar ràpidament intentant de recuperar aquella dona caiguda tan moralment com física. Una tasca impossible en aquells moments tràgics per a la dona.
     Poca estona més tard va arribar l’Adrià de l’hospital, on s’havien celebrat unes renyides eleccions a la presidència. Justament ell havia estat escollit per ostentar tan distingit càrrec. Va entrar a la casa anomenant diverses vegades el nom de la Jordina amb la gran il·lusió de donar-li a conèixer l’excel·lent nova. De seguit, però, el seu posat alegre es va congelar en una cara que va esdevenir mirall del més absolut desesper. La sorpresa el va deixar completament descol·locat. Amb esforç va prendre Jordina en una abraçada sentida plena de dolor molt íntim, sobretot per part d’una mare que encara no podia acceptar el que els seus ull fidelment li oferien. Les llàgrimes sense fi de la Jordina van contagiar ràpidament el padrastre, mentre es preguntava en veu alta si tot allò era un malson del qual els era impossible veure el final.
     En realitat, però, més enllà de la pena per la tràgica mort de la fillastra, a l’Adrià el preocupava un aspecte menys sentimental i més pràctic. La mort de l’Eva li havia arruïnat un dia de joia i, el que era més tràgic per a ell encara, li havia esguerrat la portada dels diaris locals de l’endemà. I, a més, podia afectar greument la carrera política brillant que hom li augurava. Tenia una barreja d’indignació, de pena i d’impotència del tot indigesta. Potser per això es veia incapaç de trucar la policia i els serveis sanitaris i contar el complicat panorama que tenien davant. Tanmateix sabia que ho havia de fer i no podia tardar més.
     Entrada la matinada va marcar, amb les mans tremoloses, el número d’emergències. Mentre ho feia un nou personatge es va presentar a l’escena del lamentable fet. Es tractava del Nil, el germanastre de l’Eva. Venia amb una aparença molt deixada i amb alguna copa, o alguna altra mena de droga, de més. A diferència de l’Adrià, no semblava ni molt sorprès ni molt afectat per la imatge sense vida de la que fou durant més d’un any germanastra seva. Els presents a la cambra varen pensar que calia buscar l’explicació de la seva estranya reacció en l’estat lamentable en què es trobava

-Si m’ho permeteu me’n vaig a dormir.
-Però fill meu com pots anar a dormir amb la teva germana cos present?
-Jo papa estic mort de son. Sento moltíssim el que li ha passat, però jo ja no puc fer res per ella. Que descansi en pau! Em queia prou bé, tot i que jo a ella no massa. Trobaré a faltar les seves males cares, i alguna hòstia contundent,  quan li fotia la mà a sobre, però ara el que més trobo a faltar és el meu llit i cap allà me’n vaig corrent que tinc un mal de cap terrible. He begut massa! No feu soroll, si-us-plau!
-Ets un absolut imbècil, fill meu!

El Nil va girar el cap amb gest apàtic, va mirar el seu pare de fit a fit sense esma i va marxar arrossegant els peus fins a la seva habitació on es va deixar anar sobre el llit com un sac de patates. Poc després tots els presents van poder sentir els seus roncs eloqüents. La Jordina, dins del poc que era capaç d’entendre del món que l’envoltava, donat l’estat en què es trobava, va interpretar les paraules del seu fillastre com una autèntica ofensa i una burla a la seva persona en uns moments tan desgraciats. Va voler passar pàgina de seguit entenent que aquell noi no estava en plenes facultats ni físiques ni mentals. El Nil mai no havia estat sant de la seva devoció, i a partir d’aquell moment, encara menys.
     No van tardar a presentar-se la policia i una ambulància, a l’espera que arribés el jutge i ordenés l’aixecament del cadàver. S’havia d’investigar la mort de l’Eva, malgrat que tots els primers indicis fessin pensar en un suïcidi. Certament, va ser una nit molt trista per a una part de la nova família de l’Eva, però hi havia algú que encara no coneixia la malaguanyada sort de la seva filla: el Marc. Dintre de la desesperació que sentia la Jordina, va pensar diverses vegades en el seu exmarit i com li ho comunicaria. Sabia que seria un daltabaix emocional enorme per a un home que s’havia esforçat molt per superar la seva greu addicció a l’alcohol i se n’havia sortit, sobretot pensant en la seva filla. Com respondria ara a la desaparició del que més estimava en aquesta vida. Va decidir que, si era capaç de treure forces de flaquesa, el dia següent aniria a comunicar-li-ho en persona.
     L’endemà al matí, després d’haver plorat tota la nit sense descans, la Jordina va anar fins la casa del Marc. La cara de sorpresa de l’home va presidir l’arribada de la seva exdona. El pare de l’Eva de seguit va intuir que alguna cosa no acabava d’anar bé pel posat derrotat de la dona que, amb prou feines, era capaç d’aixecar la mirada del terra. Sense embuts, Jordina va deixar anar la calamitosa novetat que li portava.

-Marc, tinc una notícia terrible! La nostra filla... La nostra estimada filla és morta.
-Què dius, dona?
-La vàrem trobar al seu llit sense vida...

La Jordina vocalitzava  amb una gran dificultat. Tremolava d’emoció i la pronúncia de la més senzilla de les paraules esdevenia absolutament impossible per a ella.

-Parla Jordina... Digues-me que has perdut el cap i que el que dius és una bogeria.
-No, desgraciadament no he perdut la raó. Et dic la veritat.  
-No pot ser! Però si ahir mateix la vaig tenir aquí dinant amb mi i estava alegre i bé. Què li ha passat a la meva pobra filla?
-Segurament que la teva, la nostra filla, s’ha suïcidat!
-No pot ser! Això és impossible! L’Eva estava feliç i il·lusionada. Fins m’havia explicat que hi havia un noi que li agradava i amb el qual es veuria aviat. Oh, Déu meu! Digues-me que tot això no està passant. No m’ho puc creure. La meva filla morta? El que més he estimat a la vida no se’m pot haver escapat de les mans d’aquesta terrible manera. Quina tragèdia, Déu meu! Crec que no podré suportar-ho. Deixa’m sol. Gràcies per venir, Jordina. Jo sé que estàs tant desfeta com jo mateix. Després del divorci, que va representar per a mi un autèntic daltabaix, això ja em remata. Jo també em vull morir, de veritat!

     La Jordina, tan trasbalsada com el mateix Marc, va fer cas del que li havia demanat el seu ex-marit i se’n va anar sense afegir res més. El pare de l’Eva, abatut i pensarós, es va deixar anar sobre el sofà del menjador i va restar allà hores i hores en absolut silenci. La pena el corsecava i els records viscuts amb la seva filla anaven passant per davant d’ell al ritme de les llàgrimes que baixaven abundosament per les seves galtes enceses. Veia escenes encavalcades sense ordre temporal lògic. Li semblava contemplar una pel·lícula de desenvolupament intens, però de cop arribava el final inesperat i terriblement dolorós. Estava desfet. La imatge de la seva filla va ser tràgicament substituïda per la d’una ampolla. Ho acabava de decidir: necessitava una copa. Li semblava tan imprescindible com l’aire que respirava. Sabia que l’alcohol l’ajudaria a suportar tota la pena que inundava el seu cor de pare. En la beguda es va refugiar quan va morir la seva idolatrada mare i va quedar sol al front de la casa de pagès a l’Alt Urgell. Ara es produïa una situació semblant i la seva reacció era exactament la mateixa. Encegat pel dolor, es veia incapaç de recordar les conseqüències nefastes que aquesta dependència li va portar a la vida.
     Va entrar al bar com aquell que perdut enmig del desert troba un oasi i s’hi tira de cap. Indiferent a la gent que xerrava distretament aquí i allà es va dirigir a la barra amb una sola paraula a la boca: “gintònic”. El cambrer no va tardar en servir-li la beguda. Ell encara va trigar menys en posar-se el got als llavis, però quan anava a fer el primer glop es va frenar en sec. En una taula del costat, dos homes, amb un diari tancat en front on es podia veure la imatge de l’Adrià a la portada, parlaven de l’enigmàtica defunció de l’Eva i de com podia afectar això la carrera política del metge si no quedava clar com havia mort la nena. El Marc va deixar la copa sobre la barra i se’n va anar a la taula ràpidament. Va iniciar una conversa amb un d’ells.

-Creu vostè que no es tracta d’un suïcidi?
-Jo no ho sé, però una noia tant guapa... Vés a saber que va passar!
-Sóc el seu pare, sap?
-Oh, senyor, l’acompanyo en el sentiment! Quina situació més terrible!
-Sap una cosa? Jo també dubto que s’hagi suïcidat. Havia parlat amb ella el mateix matí i estava il·lusionada com mai amb la possibilitat de conèixer personalment un noi que li feia el pes... I havíem quedat per anar al cinema junts ben aviat. No em puc creure que m’hagi, que s’hagi fet aquesta mala jugada ella mateixa!
-Més al meu favor! Vol que aquest vell que les ha vist de tots colors li digui una cosa? La seva filla ha mort assassinada, paraula!


El Marc va recollir les paraules d’aquell desconegut gairebé com un dogma de fe i a partir d’aquell moment només va viure per trobar qui suposadament li havia arrancat la vida a la seva filla. Va deixar el bar sense tocar ni una sola gota d’alcohol. Cap droga no podia evitar que estigués concentrat en l’àrdua feina que li esperava. Finalment havia trobat un motiu per viure després d’aquella fortíssima batzegada que l’havia deixat tant tocat. La pena corsecadora havia esdevingut ara força per fer justícia a la seva filla. No tenia res a perdre. Estava disposat a tot.  


Comentarios